P C B

Kirjoittanut: Mikko Virto

Polaris Celebration Band eli PCB on perustettu 1981, mutta suuri osa PCB:n soittajista on tuntenut toisensa ja soittanut yhdessä jo 1960 -luvun lopulta lähtien. Lähtölaukaus PCB:n syntymiselle oli East Bottom Dixiemen hajoaminen.

Sivu on luettavissa, mutta keskeneräinen. Sisältö täydentyy ja muuttuu ilman eri ilmoitusta.

1981 tammikuu

Pohjolan perukoilla Helsingissä tammikuu oli melko leuto ja musiikillisesti köyhä vaikka Jorma Hynnistä kyllä kehuttiin New York Times-lehdessä ja Hesarissa taas haukuttiin Finlandiatalon akustiikkaa. Suomalaiselle klassiselle jazzille kuukausi oli merkittävä, sillä silloin Bottan eli Pohjalaisen osakunnan kirjastossa kokoontui 5 soittajaa perustamaan uutta bändiä. Kaikki tulivat hiukan eri suunnilta.
Espoon Kilossa banjonsoittaja Jukka Järvelä koodasi Tietotehdas oy:ssa (Yhdyspankin omistama tietotekniikkafirma) pankkijärjestelmiä ja keikkaili ahkerasti trumpetisti Carl Gustav Krokforsin johtamassa East Bottom Dixiemen yhtyeessä. Klarinetisti Pekka Iiramo oli YLE:llä tietotekniikkahommissa ja YLE:n musiikkiosastolla järjestäjänä oli pasunisti Ilkka Virto. Kumpikin heistä soitti Jukan tavoin EBD:ssä, mutta suunnittelivat bänditulevaisuutta ilman Callea (Krokforsin lempinimi). Edellä mainittujen Jukan, Pekan ja Ilen lisäksi kirjastoon tulivat Aaro ja Mikko.

Calle oli värikäs persoona eikä hänen korvaaminen toisella trumpetistilla olisi EBD:ssä onnistunut, siksi hiukan ehkä myrkyllisesti piti perustaa uusi bändi. Tulevan bändin muut jäsenet olivat haussa, vahvoilla oli trumpetistiksi Aaro Louhi, joka Jukan tavoin työskenteli Tietotehdas oy:ssa. EBD:n rumpali Heikki Sandrenilla oli muita suunnitelmia, joten rumpaliksi oli ehdolla allekirjoittanut eli Mikko Virto. Olin juuri päättänyt lopettaa – ties monennenko kerran, ravintolamuusikon hommat ja hakeutua johonkin soittamisen sallivaan “päivätyöhön”. Olin ollut pasunistina EBD:ssä seitsemänkymmentäluvun alussa, mutta 1980-luvulle tultaessa olin jo päätynyt takaisin rumpaliksi eli soittimeen, jolla soittoharrastukseni aloitin 60-luvun alussa.

Bändillä ei aluksi ollut nimeä, mutta paineet johonkin ytimekkääseen lyhennykseen bändin nimenä olivat olemassa. Dixie- ja swing-yhtyeiden nimistöstä löytyi DSCB, OTJB, DDT, ODJB ja tietysti EBD, jonka “raunioille” uutta bändiä perustettiin. Downtown Dixie Tigers’in nimi oli jo myrkyllisesti DDT, joten päätimme panna pahemmaksi ja niin syntyi PCB, jolle sitten myöhemmin kollektiivisesti sovimme merkityksen Polaris Celebration Band.

Varsinkin rokkibändit, mutta joskus myös jazz-bändit perustetaan suurin piirtein samanikäisten kaverien kanssa – sillä voi olla merkitystä tai ei. Pahimmillaan se voi johtaa tiukkapipoiseen näkemykseen esitettävästä musiikista ja jos bändin jäsenet vielä ovat saman oppilaitoksen samaa ikäluokkaa voi asenteisiin tulla ns. koulutuksen tuomaa fanatismia. Toisaalta parhaimmillaan niin syntyy toimiva ja osaava bändi. PCB syntyi pienen dixielandia, swingiä ja New Orleans musiikkia intohimoisesti soittavan ydinryhmän (Jukka, Ile ja Pekka) ympärille, ryhmää täydensivät allekirjoittanut ja Aaro, mutta meidän suhde dixielandiin ja swingiin oli etäisempi. Meitä oli alussa siis viisi ja siinä tilanteessa käynnistyi basistin ja pianistin haku.

Koska tuttuja saman ikäisiä soittajia ei löytynyt saimme hakuapua Rannikon Sepolta, hänen tuttavapiirinsä oli laaja, mutta koostui enimmäkseen hiukan vanhemmista soittajista, mutta meitä se ei haitannut. Alusta lähtien PCB:n ikähaitari oli siis melko suuri eli n 25 vuotta. Bändille siitä on ehdottomasti ollut hyötyä, sillä se on lisännyt kollektiivista tyylitajua ja luonut bändille selvän oman tyylin. Fonisti Seppo Rannikko oli vieraileva tähti EBD:ssä, joten hän oli itseoikeutetusti mukana kun uutta bändiä perustettiin. Seppo ehdotti basistiksi Reima Virolaista, jolla oli basistin uraa takana jo 50-luvulta asti. Reima on soittanut mm legendaarisessa Smokings -yhtyeessä, jossa mukana olivat myös Matti “Saara” Sarapaltio ja Tuomo Tanska. Virolaisen Reima oli kiireinen yrittäjä, joka sukkuloi ahkerasti Suomen ja (Länsi) Saksan välillä.
Olin joskus 1982 keikalla ravintola Kalastatorpalla Sepon, Reiman ja Laurin kanssa ja tuon keikan jälkeen – Kalastajatorpan parkkipaikalla, Reima ja Seppo pyysivät PCB:n pianistiksi Lauri Tornivuorta. Lauri oli Sepon ja Reiman tuttu mm Jaso-bigbandista ja siviilissä Hovioikeudenneuvos, siis juristi. Myöhemmin Reima ehdotti itsensä korvaajaksi juristi/basisti Tuomas Kallialaa, jolla oli pitkä historia basistina, mm Olavi Virran bändissä. Tuomas oli tuolloin Autoliikenteen työnantajaliiton toimitusjohtaja.

Rivakka alku

1981 PCB lähinnä harjoitteli sillä EBD teki vielä keikkoja “vanhalla” kokoonpanolla. 1982 sen sijaan oli keikkoja, harjoituksia ja äänitettiin LP-levyä Robi Godzinskyn studiolla Helsingin Pitäjänmäellä

Robi Godzinskyn Soundtrack-studio 1982.

Soittajien lisäksi kaikki bändit tarvitsevat tukijoita eli henkilöitä, jotka pystyvät vaikuttamaan bändin menestykseen, siis siihen saako bändi (raha)keikkoja vai ei. Tällaisia ovat managerit, keikkamyyjät, ravintoloiden omistajat sekä toimittajat. Varsinaisia mesenaatteja ei jazz-bändeillä yleensä ole, mutta parhaassa tapauksessa bändi tuntee alalla vaikuttavan toimittajan.

Henkilöt

  • Harri Aavaharju, trumpetisti, klassisen jazzin puuhamies
  • Campbell Burnap, pasunisti joka kävi usein Suomessa ja soitti radio-ohjelmassaan PCB:tä
  • Julius Heikkilä, muusikko ja Helsingin Sanomien musiikkitoimittaja.
  • Pekka Iiramo, klarinetti, fonit. PCB perustajajäsen Matti Iiramon isoveli.
  • Jukka Järvelä, banjo. PCB:n perustajajäsen, 1967 > Ami’s Brass’n kitaristi
  • Tuomas Kalliala, basso. PCB:n 2. basisti 1982-91. Muusikko 1950-luvulta, mm Olavi Virran bändissä.
  • Lauri Karvonen, jazz-vaikuttaja ja toimittaja, mm Helsingin Sanomissa.
  • Martti Koljonen, toimittaja ja jazz-aktiivi
  • Matti Konttinen, pianisti ja YLE:n jazztoimittaja.
  • Aaro Louhi, trumpetti. PCB:n alkuperäisjäsen. 1960-luvulla mm Tuomiokirkon puhallinorkesteri, Ami’s Brass.
  • Eeki Mantere, laulaja. Kävi PCB:n harjoituksissa, mutta ei koskaan keikoilla PCB:ssä.
  • Jermu Nyberg, trumpetti. PCB:n vakiotrumpetisti Aaro Louhen jäätyä pois bändistä. Kaartin soittokunnan trumpetin soittaja.
  • Jorma Railonkoski, ravintoloitsija, Storyville ravintolan perustaja/omistaja
  • Jussi Raittinen, laulaja. PCB:n vierailevasolisti. Soittajakuvioissa 1950-luvun lopulta.
  • Seppo Rannikko, saksofoni, säveltäjä/sovittaja. PCB:n vieraileva saksofonisti PCB:n alkuaikoina. Soittajalegenda, mukana PCB ja Kati Virton Aamuasemalla levyllä 1982.
  • Curt Quarnström, basso. PCB:n vakiobasisti. Tuomas Kallialan jälkeen 1991 lähtien.
  • Lauri Tornivuori, piano. PCB:n alkuperäinen pianisti.
  • Ilkka Virto, pasuuna. PCB:n perustajajäsen, Mikon isoveli.
  • Kati Virto, laulaja. PCB:n ensimmäinen julkaisu v.1982 oli kappale “Aamu asemalla” solistina Kati Virto ja säestys PCB.
  • Mikko Virto, rummut. PCB:n alkuperäisjäsen.
  • Reima Virolainen, basso. PCB:n ensimmäinen basisti.
  • Hannah Wilson, laulaja. PCB:n laulusolisti 2000-luvun taitteessa. Mukana PCB:n CD:llä “It was a Long Way”.