Viritys

VIRVELIRUMMUN PERUSVIRITYS

Tässä on yksinkertaiset ohjeet virvelin virittämiseen. Kannattaa tallettaa (tulostaa) nämä ohjeet vastaisuuden varalle, jos esimerkiksi joudut vaihtamaan virvelin kalvon. Tarvitset rumpuavainta ja jotain mittaa.

  • Rumpusanastoa: Head = (rummun) kalvo
  • Batter Head = lyöntikalvo (ylempi)
  • Rim = kehä, jonka alle kalvo asettuu, yleensä metallia, mutta voi olla myös puuta.
  • Counter hoop ks. rim
  • Tension rods = kiristysruuvit
  • Pitch = vire eli musiikillinen äänen korkeus. Virettä ei ole esim symbaaleilla, jotka tuottavat ns kohinaa eli vireetöntä ääntä.

1. Yläkalvo. Löysennä yläkalvo (top head/batter head) täydellisesti. Laita rumpu tasaiselle pinnalle ja löysennä kaikki viritysruuvit niin, että kalvossa ei ole yhtään jännitystä. Ruuveja ei tarvitse kuitenkaan irroittaa. Seuraavaksi aloita ruuvien kiristäminen niin, että ruuvit juuri ja juuri koskettavat rummun kehää eli rimmiä (counter hoop), sitä kuitenkaan kiristämättä alas. Aloita yhdestä ruuvista niin, että se juuri koskettaa rimmiä ja siirry seuraavaksi vastapäätä olevaan ruuvin ja kiristä sitä samoin, näin rimmi ja kalvo säilyvät oikeassa asennossa. Tee näin kaikille ruuveille. Kun kaikki ruuvit ovat asettuneet juuri koskettamaan rimmiä, ota mittasi ja mittaa rimmin (counter hoop) ylälaidan ja ruuvipesän yläosan väli. Aloita virvelimaton vivun kohdalta olevasta kiristysruuvista ja mittaa kaikki sekä ruuvaa (mutta älä vielä kiristä) kaikki niin, että jokaisen ruuvin kohdalla väli on sama. Eli tässä vaiheessa kalvon viritys ei ole tärkeää vaan se, että kalvo on tasaisesti rummun rungon ja rimmin välissä joka puolelta. Kun rimmi (ja kalvo) on tasaisesti rummussa kiristä yläkalvoa niin, että siihen tulee vire (selvästi erottuva äänen korkeus). Muista että virvelimatto ei saa olla ylhäällä (päällä) tässä vaiheessa. Nosta virettä niin, että vire 6,5″ virvelissä on noin G – Bb ja vastaavasti 5″ virvelissä Ab – Bb. Vireen nosto tehdään niin, että kiristät ruuvia puoli kierrosta ja sen jälkeen kiristät vastapäistä ruuvia samoin puoli kierrosta. Käy näin läpi tasaisesti kaikkia ruuveja niin kauan, että haluamasi vire löytyy. Käytä pianoa tai muuta sopivaa soitinta, josta saat G, Ab ja Bb -äänen tarkistaaksesi milloin vire on oikea. Muista, että mitään vaimentimia (demppareita yms) ei saa olla rummun kalvolla tai sisällä kun virität rumpua eikä virvelimatto saa olla päällä. Kun yläkalvo on viritetty käännä rumpu ympäri ja siirry alakalvoon.

2 Alakalvo. Käännä rumpu ylösalaisin ja noudata samaa menetelmää kuin yläkalvon kanssa eli löysennä ja kiristä alakalvo niin, että ruuvit ovat samoilla kohdin, mutta eivät kiristetyt. Virvelin alakalvo viritetään yleensä aina korkeammalle (siis tiukemmaksi) kuin ylä- eli lyöntikalvo. Alakalvo tulisi olla kvarttia – kvinttia ylemmäksi viritetty kuin yläkalvo. Eli jos yläkalvo on esim. viritetty A -ääneen tulee alakalvon olla ylempään D tai E -ääneen. Virvelirummun ääni eli ”snaresoundi” tulee virvelimatosta, joka on kiinni kalvossa. Jos alakalvo on liian löysällä ei kunnollista virvelisaundia synny. Virveliä soitetaan myös ilman virvelimattoa, mutta yleensä samalla alakalvon virityksellä kuin muutenkin.

3. Hienoviritys. Käännä rumpu lyöntikalvo ylös ja lyö kalvoa kevyesti esim viritysavaimella tai kapulalla jokaisen viritysruuvin kohdalta (1-2cm ruuvista) ja kuuntele, että vire eli äänen korkeus on kaikissa sama. Jos ei ole sama niin käännä viritysruuvia 1/4 – puoli kierrosta tarvittavaan suuntaan. Laita virvelimatto päälle ja kuuntele vire sen kanssa. Tässä vaiheessa voit myös mahdollisesti vaimentaa rumpua jollain vaimentimella, älä kuitenkaan laita mitään rummun sisään. Jos virvelimatto ei ota kunnolla kiinni kiristä sitä. Jos taas virvelimatto on kiinni, mutta ääni kumiseva tarkista että se on tasaisesti kiinni joka paikasta ja että alakalvo ei ole liian paksu.