Elämää kehoon

Kolme vuotta sitten huomasin, että en enää pysty itse leikkaamaan varpaiden kynsiä. Ei vaan taitu. Ihan lähistöllä ei kynsien leikkaajaa ollut, enkä varpaankynsiä mielellään anna kenen tahansa leikattavaksi. Googlasin lähistön jalkahoitajia ja löysin yhden Etu-Töölöstä. Nuorehko nainen otti minut vastaan hienossa hoitolassa. Istuin hoitotuoliin, “mehua, teetä vai kahvia?” kysyi nainen. Pyysin kahvia ja sainkin latté’n eteeni. Siihen homma meinasikin loppua. Hoitolasta ei löytynyt välineitä eikä ammattitaitoa silloin erittäin paksujen varpaankynsieni leikkaamiseen.

Kahvi ei juuri rauhoittanut mieltäni, sillä pelkäsin koko ajan, että hoitaja leikkaa varpaaseen. Jollain tavalla hän sai nyrhittyä kynteni lyhyemmiksi ja minä kahvin juotua. Lopuksi jalkahoitaja, nuori nainen, sanoi hiukan nolona että tulevaisuudessa minun olisi parempi hakea apua jalkaterapeutilta.

Niin tein ja opin, että jalkaterapeutilta ei ehkä saa kahvia, mutta jalat tulevat kuntoon.

Jalkaterapeutti Elsa K.

Taas googlasin, mutta tällä kertaa jalkaterapeuttia ja löysin Bodylife’n. Sain ajan heidän hoitolaan Eirassa, jossa Elsa -niminen jalkaterapeutti teki vaikutuksen ammattitaidollaan ensimmäisestä kerrasta lähtien. Kahvia ei ollut tarjolla, mutta hyvää tuulta ja ammattilaisen erinomaista hoitoa. Siitä alkoi yhä jatkuva hoitosuhde, jonka ansiosta jalkani ovat paremmassa kunnossa kuin koskaan.

Juttelua ja terapiaa

Jalkaterapiassa hoidon ohessa jutellaan paljon. Juttelu luo rauhallisen ja ystävällisen tunnelman, mutta pakko ei ole jutella jos ei halua. Sain tietää että Elsa tykkää juoksemisesta, luonnossa olemisesta, haluaa pitää paikat puhtaana ja on kiinnostunut ihmisistä, kunhan saa välillä latautumisaikaa heidän kohtaamiseen.

Pikkuhiljaa jalkani tulivat yhä parempaan kuntoon, mutta jaloista ylöspäin olin yhä kankea ylipainoinen köntys.

Peilasin itseäni nolona nuoreen ja hyväkuntoiseen terapeuttiin, se johti ajatukseen, että jotain pitää tehdä. Suuri merkitys oli Elsalla -jalkaterapeutilla, joka innosti ja osoitti omalla myönteisyydellään, että jotain voi tehdä, jos haluaa.
Aloin tehdä lyhyitä kävelyretkiä ja sitten eräänä päivänä jalkaterapiassa olinkin innostunut kun puhelimeni liikuntasovellus näytti, että olin sinä aamuna kävellyt n 4000 askelta. Kerroin askelistani Elsalle, joka katsoi sporttikelloaan ja sanoi, että hänellä askelia on n 8000. Hänelle se oli normipäivä, paitsi että oli vasta aamupäivä, joten askelia tulisi vielä lisää, toki minullekin muutama tuhat.

Kävelyä

Sinä päivänä päätin, että nyt on pakko alkaa liikkua tosissaan.
Otin tavoitteeksi 10 000 askelta päivässä. Myös syömistä aloin tarkkailemaan, iltasyöminen ainakin piti jättää. Olin muutaman kerran tehnyt testikävelyiksi nimittämiäni kävelyitä, joiden kohde oli Bodylifen hoitola Laivurinrinteessä. Se matka (n. 8000 askelta) tuntui jotenkin mukavalta, joten siitä tuli vakioreittini. Kävellessä olo paranee selvästi, ehkä se on se dopamiini jota kävely tuottaa.

Kävelemisestä tuli minulle himo, varsinkin kävely metsässä tuntui hyvältä, vaikka harvoin olen metsässä kävellyt sillä asuinseudullani Jätkäsaaressa metsiä ei ole. Lähimmät metsät ovat Helsingin Keskuspuistossa, Maunulassa ja Pirkkolassa.

Kävelyllä ei tarvitse olla sosiaalinen ei metsässä eikä edes kadulla. Kaduilla energiaa on joskus liiaksikin, mutta metsä tuo energiaa vaikka olisi hiljaa. Joillekin metsä jopa “puhuu” ei tosin vielä minulle, humisee kyllä rauhoittavasti. Vaikka metsä ja luonto tuovat energiaa Helsingin Keskuspuistossakin niin metsän mahdollinen puhe ja humina peittyvät Keskuspuistossa usein ihmisten pälätykseen.

Luin erään Elinan kirjoittaman tarinan Keski-Suomen maaseudun metsästä, jossa hän on usein viettänyt aikaa ystävien ja sisarusten kanssa. Usein myös yksin, mutta ei hän silti yksinäisyyttä kokenut, sillä metsä lohdutti häntä. Luonto otti vastaan Elinan ilot ja surut. Sellaista metsää pitää ehkä hakea Helsingin ulkopuolelta.

Ihmisiä

Bodylifessa tutustuin Elsan lisäksi hieroja Katjaan. Hänestäkin tuli tärkeä hyvänolon tuoja elämääni. Säännölliset tapaamiset, jutustelut tai vaikka hiljaisena olo tuovat myös mielenrauhaa. Sekä hieronta, että jalkahoito lisäävät terveyttä, aina on hyvä olo kun hoitolasta lähtee.

Elävä keho

Säännöllisistä hoidoista tuli tärkeä osa elämää, ei pelkästään fyysisen kunnon vaan myös henkisen hyvänolon vuoksi. Jutustelut Elsan ja Katjan kanssa piristävät mieltä. Tätä kirjoittaessa olen lähes 20 kg kevyempi kuin sinä päivänä kun päätin että jotain on tehtävä. Olen tutustunut ihmisiin, joiden kanssa on hyvä jutella. Tärkeimpänä yllykkeenä kävelemiseen ja kunnon kohentamiseen on se hyvä olo ja neuvot, jotka sain hieronnassa ja jalkaterapiassa. Ilman Bodylife’a en luultavasti olisi aloittanut kävelyä. Ammattilaisten hoidossa on hyvä olla.