Tosi tv tuhoaa kulttuurin


Suomessa on persusuuntautuneita noin 20 % porukasta, saman verran on kepulaisia. Loppuporukasta persumielisiä demareita on luultavasti 10 %. Eli karkeasti arvioiden ei kovin kulttuurista kiinnostuneita ihmisiä on puolet suomalaisista. Lopuista eli kokoomuslaisista, demaridemareista, vihreistä, vasemmistolaisista ja muista kulttuurimyönteisiä on luultavasti noin puolet. Tähän päädyin Vain elämää – sarjan  suosion määrällä.

Se on ehkä paskin televisio-ohjelma ikinä. Vain elämää sarjassa kiteytyy tosi tv:n tyhjänpäiväisyys, mutta se myös kuvastaa hyvin suomalaisten “haluan kurkkia verhon takaa, mutta en halua olla tekemisissä (ihmisten kanssa)” – asennetta.

Ohjelmasta tykkäävät pitävät sitä inhimillisenä, koskettavana ja ihmisiä siinä herkkänä (sehän on niiden työ) ja jotkut ehkä löytävät siitä myös taide-elämyksiä, mutta samaan aikaan kulttuuri-ihmisten elämä on sekin vain elämää. Melko epävakaista, töitä saattaa olla, mutta rahaa niistä ei juuri tule. Kulttuuri ilman julkkista ei kiinnosta. Mikään ei kiinnosta ilman julkkiksia. Toisaalta “julkkiksia” on enemmän kuin koskaan.

Yksinäisiä, syrjäytyneitä ja muita onnettomia on niitäkin varmaan enemmän kuin koskaan, mutta sen lämmön, huomion ja kosketuksen, joka heidän pitäisi saada, kerää joka viikko Vain elämää -sarja. Miljoona ihmistä liikuttuu julkkiksista. Se on niin koskettavaa (että oksettaa :-).