Ei saa kuvata


Olen työssäni törmännyt yhä useammin henkilöihin, jotka eivät halua että heitä tai heidän läheisiään esimerkiksi lapsia, kuvataan.

Sehän on aivan selvää, että jokainen saa itse päättää kuvataanko itseä tai vaikka lapsia tunnistettavasti läheltä, vai ei.

Epäselvyyttä sen sijaan on siitä mikä on yksityisen ja julkisen tilan ero. Ja mikä on (tunnistettava) lähikuva ja mikä ei.

Melko selkeä kirjoitus asiasta on täällä!

En aloita spekulointia siitä missä saa kuvata ja missä ei, mutta se kiinnostaa, mitä ihmiset pelkäävät jos kuva tai video jossain netissä on? Mitä he pelkäävät että tapahtuu jos kuva nähdään?

En tarkoita siis tunnistettavia lähikuvia vaan sellaisia kuvia tai videoita missä ihmiset ovat ryhmänä, tekevät jotain tai ovat vaan jossain. Usein kuvat/videot ovat sellaisia, jotka useimmat kuvattavat hyväksyvät, mutta yksi ei. Kuvia joista henkilö itse tunnistaa itsensä, lähinnä vain jos tiesi, että oli kuvauspaikalla. Mikä näissä kuvissa tai videoissa saa ihmiset vaatimaan kuvan tai video poistoa?

Ovatko ihmiset luonnostaan niin ujoja, että eivät halua olla kuvissa? Onko pelko, että läheisen kuva joutuu johonkin väärään paikkaan?Vai onko paikka, jossa kuva on otettu jotenkin nolo tai vain väärä? Tuolla minun tai läheiseni ei pitänyt olla tai ainakaan en halua, että muut tietävät, että olin siellä.

Itseäni harmittaisi (jos harmittaisi) lähinnä se, että kuva paljastaisi jotain sellaista, jonka haluan salata.
Ehkä esim se, että olisin jossain pahanteossa, kaahaisisin vaikka liikenteessä ja joku kuvaisi ja julkaisisi kuvan tai videon. Tai olisin sanonut olevani jossain, missä en ollut ja kuva paljastaisi totuuden. Muistan ajan, jolloin olin ulosotossa, silloin en halunnut hirveästi tuoda julki jos olin jossain keikalla ansaitsemassa rahaa. Sekin kyllä harmittaisi jos kuvani liitettäisiin väärin perustein esimerkiksi johonkin rikolliseen toimintaan. Tosin sellaista tuskin pystyisin estämään vaatimalla kuviani pois.

Uskon, että ihmiset useimmin eivät halua itsestään kuvia/videoita nettiin jos ovat ujoja, pahanteossa tai haluavat salata jotain. Minä en usko, että miljardeilla kuvilla ihmisistä, jotka pienenä tai suurena joukkona ovat jossain kuvassa/videossa, on mitään merkitystä kyseisille henkilöille, ei hyvää eikä pahaa. Mutta meheviä riitoja tai muuta pahaa asia voi saada aikaan.