Vittumaiset valittajat

Seuraan päivittäin Helsingin Jätkäsaaren asukkaiden Facebook-ryhmää, jossa aika paljon keskustellaan asukkaita häiritsevistä asioista, ehkä ykkösenä liikenne, joka on jakautunut kahteen: Laivaliikenteen aiheuttamaan ja joukkoliikenteeseen. Kakkosena on koiranpaska, joka on aina ajankohtainen keskustelun aihe. Uskon, että Jätkäsaaren foorumiin kirjoittajat lähes 100% ovat muuttaneet alueelle vapaaehtoisesti ja siis tykkäävät alueesta, vaikka purnaavat jostakin.

Koska Jätkäsaaren fb-foorumi on ehkä ainoa “media”, jonne kuka tahansa voi kirjoittaa, on siellä aika paljon valitusta milloin mistäkin. Usein nämä purkaukset saavat paljon keskustelua aikaan, kunnes -aina joskus- joku kaikkien keskustelijoiden “äiti”, joka opettaa lapsiaan. Tämä “äiti” joka on viisas tosi positiivinen, hyvä ja muita paljon pyyteettömämpi, kaikkien parasta ajava siis suorastaan pyhimys, joka kommentillaan saa kaikki valittajat tuntemaan itsensä todellisiksi ilon ja ilmapiirin tuhoajiksi. Ja valittajien suureksi harmiksi hän saa yleensä suuren määrän tykkääjiä, sillä on paljon helpompi tykätä niistä jotka eivät aina valita.

Yleensä nämä päivittäjät aloittavat kertomalla, että he eivät yleensä päivitä/osallistu keskusteluun, mutta..
Eräskin muita hyvempi päivitys alkoi toteamuksella, että yleensä en päivitä, mutta; “..nyt päivitän. Eli onpas tosi kiva paikka tämä Jätkäsaari. Minulla ei ole mitään valittamista mistään.”

  • Päivittäjää ei siis häiritse esimerkiksi ne noin 600 rekkaa, jotka ajavat alueen läpi päivittäin samoja reittejä, joita mm koululaiset kulkevat alueen uuteen kouluun. Näiden rekkojen ja tankkiautojen ym lastia ei tiedetä kuten ei tiedetä auton tai kuljettajan ajokuntoakaan.
  • Häntä ei häiritse sekään, kun vironviinaturistit täyttävät olutkärryillään tai alkoholilastillaan raitiovaunun sisäänkäynnit, estäen esimerkiksi lastenvaunujen kanssa liikkuvien sisäänpääsyn.
  • Häntä ei myöskään häiritse se, että satamatoimintoja yhä kasvatetaan vaikka myös alueen asukasmäärä suunnitelmien mukaan kasvaa (sataman kasvu ei ollut suunnitelmissa vielä muutama vuosi sitten).

Hän siis antaa ymmärtää, että valittajat eivät pidä alueesta, koska valittavat jostain.

Ruotsalaisia pidetään yleensä positiivisina, vaikka siellä valituskulttuuri on voimissaan. Ruotsalaisessa keskustelussa se, että valittaa jostain ei automaattisesti tarkoita sitä, että olisi itse asiaa vastaan, vaikka onkin jostain kohdasta erimieltä. Siellä “valitus” on usein osa keskustelua tai sen pohjana. Näinhän se tietysti Suomessakin on, jätkäsaarelaisetkin pitävät alueesta, vaikka jostain valittavat ja toivovat muutoksia asioihin, joita pitävät huonoina. Minusta juuri valittajat ovat niitä, jotka oikeasti ovat kiinnostuneita tai huolestuneita asiastaan. Näin varsinkin silloin kun valitus on perusteltu ja sen taustalla on tosiasioita. kuten esim Jätkäsaaren valittajilla useimmiten on.

Usein valittajia pilkkaava tai vähättelevä henkilö onkin trolli, joku joka näyttäytyy kaikkien asukkaiden ystävänä, mutta palvelee kirjoituksillaan valitusten kohteena olevaa tahoa.

Olisi hyvä oppia näkemään myös valittaminen positiivisena asiana, ainakin siihen asti kun on tutustunut faktoihin valituksen takana. Ymmärrän, että asiat joista ei itse pidä tekisi mieli sensuroida. Eihän Pohjois-Koreassakaan ole kuin tyytyväisiä ihmisiä.

Jätkäsaarikin voi olla yhtä aikaa hyvä ja huono.